SPOTKANIE Z DIETETYKIEM

w dziale Być Rodzicem
Utworzono: środa, 19. październik 2011 20:30

We środę, 19 października wszyscy zainteresowani wpływem żywienia dzieci i młodzieży na ich rozwój psychofizyczni mogli porozmawiać z dietetykiem. Nasze zaproszenie przyjęła pani Elżbieta Paśnicka, która przekonywała zebranych, że żywienie jest nieodzownym elementem naszego życia, determinującym jego jakość w każdej fazie. Szczególnie wrażliwe na skutki niewłaściwego żywienia są dzieci i młodzież Z jednej strony charakteryzuje ich duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze i energię przy ograniczonych fizjologicznie możliwościach trawiennych organizm, z drugiej bardzo złożone potrzeby psychiczne.

Aby sprostać tym wyzwaniom należy bardzo świadomie kształtować nawyki żywieniowe: nie dopuszczać do występowania głodu ani przejedzenia. Stosowanie zasady właściwych proporcji i umiarkowania odnosi się również do odżywiania, a widać to szczególnie podczas analizy „Piramidy zdrowego żywienia” w opracowaniu prof. Z. Ziemlańskiego i Instytutu Żywności i Żywienia.

W czasie spotkania udało się również porozmawiać o tym co wspólnego ma kalafior i mleko, oraz czego nie powinni nadużywać posiadacze „kłopotliwej chrząstki stawowej”

Wiadomo, że istnieje związek między estetycznym wyglądem potrawy, a chęcią spożycia tej potrawy. Nasza gotowość zjedzenia wybranego dania jest ściśle związana z sekrecją soków trawiennych Im lepsze trawienie tym lepsze wykorzystanie substancji odżywczych przez nasz organizm. Aby pokonać problemy związane z brakiem apetytu zapraszamy na warsztaty z carvingu, na których będzie można nauczyć się wykonywania dekoracji potraw. Prosimy o zabranie ogórków, cukinii, porów. Przydadzą się deski kuchenne i nożyki.

AKADEMIA CARVINGU

rusza 26 października o godz. 18.00