Błąd

[sigplus] Critical error: Image gallery folder piknik2013 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Utworzono: sobota, 01. czerwiec 2013 10:33

25 maja ulewny deszcz, który padał przez całą noc pokrzyżował piknikowe plany uniemożliwiając rozstawienie sceny i namiotów. III edycja Pikniku Ekologicznego odbyła się w okrojonej formie.

Kwiatki za odpadki
Pomimo złej pogody na placu piknikowym stawiły się samochody Remondisu i Aminexu. Można było więc wymienić baterie, makulaturę i i elektroodpady na sadzonki roślin. W sumie oddano 2680kg elektroodpadów, 1200kg baterii oraz 1260 makulatury! Podczas zorganizowanej dzień wcześniej zbiórki złomu, do firmy Kam Pol sprzedano ponad 3 tony odpadów metalowych.

Rozstrzygnięcie konkursu „Ze starego coś nowego”
Zgodnie z planem o 12.00 w siedzibie Fundacji Miasto Ogród Książenice został rozstrzygnięty konkurs „Ze starego coś nowego”. Zadaniem konkursowym było stworzenie czegoś pięknego/ użytecznego z pozornie nikomu niepotrzebnych rzeczy. Do konkursu zgłoszono 11 wspaniałych prac. Wśród nich Jury wybrało głównego zwycięzcę, który otrzymał nagrodę główną – tablet Samsung Galaxy. Nagroda powędrowała do autorów Metalowca stworzonego z fragmentów części komputerowych. Metalowiec nie tylko pięknie się prezentował ale również kolorowo świecił i się obracał. Wśród prac dodatkowo internauci wybrali cztery najładniejsze prace. Ich autorzy otrzymali bony do Ikei o wartości 200zł każdy. Laureatami konkursu zostali:
•    Anna Policht Latek - za dzieło sztuki z gazet
•    Anna Latek - za szafeczkę na plastikowe torebki
•    Konrad Broniarski z Rodziną za Angry Birds
•    Beata Michalak za sukieneczkę za złotówkę

Oprócz nagród wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali po dwie roślinki od Firmy PLANTPOL Zaborze. Nagrody wręczyły – zastępca Burmistrza Pani Jolanta Grabowska, Przewodnicząca Rady Miasta i Gminy Grodzisk Mazowiecki Joanna Wróblewska oraz koordynator projektu z Fundacji Miasto Ogród Książenice Jolanta Szczygielska.
Ponieważ przed Piknikiem zostały ogłoszone konkursy na wierszyki i rysunki nie mogliśmy zostawić wszystkich, którzy się napracowali bez nagród. Prace można było przesyłać i przywozić do wtorku. Wszyscy którzy zgłosili swój udział otrzymali różnego rodzaju nagrody gry planszowe Granny, zestawy od Unicoro, Kwazaru i „Swojej Mąki” a także niespodzianki od Agencji Żeglarskiej Kubryk. Zgodnie z ekologiczną tradycją wszyscy uczestnicy otrzymali roślinki od PLANTPOLU.

Wernisaż Malarstwa
O godzinie 15.00 Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych i Artystycznych Kontra zaprosiło wszystkich do siedziby Fundacji Miasto Ogród Książenice na wernisaż malarski „Śladami Józefa Chełmońskiego i zabytków ziemi grodziskiej”. Zaprezentowano prace stworzone przez amatorów pod kierunkiem artysty plastyka Grzegorza Ojrzyńskiego.

Zła pogoda sprawiła, że większość piknikowego programu nie została zrealizowana. Mimo to  ekologiczna misja została zakończona – prawie 2000 roślinek zostało rozdanych, tony odpadków przekazano we właściwe ręce. Wszystkich, którzy przyjechali na darmo przepraszamy i mimo wszystko zapraszamy na kolejne imprezy – może być już tylko lepiej!

{gallery}piknik2013{/gallery}

Utworzono: poniedziałek, 20. maj 2013 11:31

PROGRAM PIKNIKU

10.00 - Otwarcie  Pikniku,  zapowiedź atrakcji piknikowych i konkurs z Ciotką Utylką
10.30 - Pokaz mody ekologicznej i pokazy taneczne
10.50 - Spotkanie z Natalią Rożniewską
11.20 - Występ Chóru Bogorya
11.35 - Koncert szantowy
11.50 - Konkurs z Ciotką Utylką
12.00 - Wręczenie nagród w konkursie ze Starego Coś Nowego
12.20 - Prezentacja urbanistycznej koncepcji Centrum Osiedla Książenice
12.45 - Konkurs z Ciotką Utylką
13.00 - Pokaz Zumby
13.20 - Spotkanie z podopiecznymi  Stowarzyszenia Homo et Animal
13.35 - Konkursy z Ciotką Utylką
13.50 - Koncert uczennic Gimnazjum nr 3 w Grodzisku Mazowieckim
14.10 - Pokaz taekwondo
14.30 - Konkursy z Ciotką Utylką
14.45 - Koncert uczennic Gimnazjum nr 3 w Grodzisku Mazowieckim
15.00 - Zaproszenie na wernisaż i wystawę
15.10 - Przedstawienie dla dzieci Teatru Narwal
16.00 -  Zakończenie Pikniku

Oprócz tego zapraszamy na pokazy modeli latających, wycieczki łódkami, przejażdżki psim zaprzęgiem, warsztaty dla dzieci i wiele innych  atrakcji! Przypominamy, że podczas Pikniku można wymienić makulaturę , elektroodpady i baterie na sadzonki roślin.  Dodatkowo za złom sprzedany 2 maja w firmie Kam-Pol również otrzymają Państwo roślinkę podczas Pikniku. Zapraszamy na www.pikniksiazenice.pl

Utworzono: poniedziałek, 22. kwiecień 2013 11:26

Mamy ogromną przyjemność zaprosić Państwa na III edycję Pikniku Ekologicznego, która odbędzie się 25 maja w Książenicach. Jak zwykle będziemy bawić się w godzinach 10.00-16.00. W tym roku odbędzie się on pod hasłem "Elektroodpady -dobre rady". Podczas pikniku będzie czekało na Państwa moc atrakcji. Jak co roku będzie możliwość wymiany baterii i elektroodpadów na sadzonki roślin. Zapraszamy do odwiedzania strony pikniku piknik.fundacjaksiazenice.org

Zapraszamy do wspólnej zabawy!

Wypełniając motto pikniku zapraszamy do udziału w konkursie "Ze starego coś nowego".  Aby wziąć w nim udział należy skonstruować coś z niczego - tchnąć nowe życie w coś co na pierwszy rzut oka wydaje się śmieciem - czyli wykonać z surowców wtórnych nowy użyteczny lub estetyczny przedmiot. W konkursie można wygrać wspaniałe nagrody - w tym tablet Samsung Galaxy oraz karty podarunkowe do IKEI.

Szczegóły Konkursu znajdują się  na stronie http://piknik.fundacjaksiazenice.org/o-pikniku

Zapraszamy wystawców

Zapraszamy osoby, które chciałyby stworzyć swoje stoisko podczas Pikniku Ekologicznego w Książenicach (25 maja) - w szczególności osoby, które zajmują się rękodziełem, produktami ekologicznymi, roślinami ogrodowymi. Za utworzenie stoiska odpowiada wystawca, udział w pikniku jest bezpłatny. Warunkiem uczestnictwa jest zgłoszenie się poprzez wypełnienie zgłoszenia udziału w pikniku i akceptację regulaminu pikniku, które można otrzymać wysyłając maila na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Zgłoszenia będą przyjmowane do 17.05.2013r

Zostań sponsorem Pikniku!

Zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby wesprzeć organizację pikniku. Przygotowaliśmy propozycję atrakcyjnych pakietów sponsorskich, dzięki którym każdy kto wesprze naszą imprezę zostanie wyróżniony. Będziemy wdzięczni za każdą pomoc- zapraszamy do kontaktu - Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy!